| |
Mahedalt ja tavapäraselt toodetud sealiha kvaliteedi erinevused
V. Olsson, K. Andersson, I. Hansson, K. LundströmMeat Science 64:2003
Rootsi sealiha tootmissüsteem on optimeeritud suurele
toodangumahule ja ühtlasele tootekvaliteedile. Kohandamaks säästlikke eesmärke,
mis puudutavad loomade tervishoidu ja keskkonnamõjusid ning Rootsi liha
konkurentsivõimet, tuleb tavapärastes pidamissüsteemides neid pidevalt hinnata.
Kõige paremini ülesehitatud sealiha tootmise alternatiivne süsteem Rootsis on
KRAV tingimustele (http://www.krav.se) vastav maheda liha tootmine. KRAV on
Orgaanilise Põllumajanduse Liikumise Rahvusvahelise Föderatsiooni (IFOAM) liige,
mis kehtestab standardid ja monitooringuprogrammid mahetoidu tootjatele. Et
toota maheliha, peab sööt olema kasvatatud vastavalt KRAV määrustele. Siiski,
juhul kui on vaja katta loomade toitainete vajadusi, võib 15% aastasest
söödakogusest olla tavapäraselt toodetud. Enamus söödast peaks ideaalolukorras
toodetama farmis, kus loomad kasvavad, ja sigadel peab olema vaba juurdepääs
koresöödale. Sünteetilised aminohapped pole lubatud KRAV poolt heakskiidetud
söödas. Veelgi enam, sigadele, keda peetakse vastavalt KRAV standarditele, tuleb
võimaldada loomupärane käitumine, nagu tuhnimine ja sööda otsimine, ning
loomadel peab soojal aastaajal olema juurdepääs muda- ja veevannile (KRAV,
2000). KRAV regulatsioonid määravad samuti ära, kuidas sigu peaks pidama ja
kohtlema, näiteks integreeritud tootmine (emis ja imikpõrsad samas
tootmisüksuses) ja medikamendid. Mahe KRAV-tootmissüsteem erineb märgatavalt
tavapärasest sealiha tootmisest Rootsis ning mõjutab üleüldist lihakvaliteeti.
Mahedalt, vabalt või väljas peetavate sigade lihakvaliteeti on uuritud paljudes
maades ja saadud erinevaid tulemusi, ilmselt tootmissüsteemide ülesehituse
suurte erinevuste tõttu.
Mitte ainult keskkonnafaktorid ei mõjuta sealiha kvaliteeti. Teiste seas
mängivad tähtsat rolli ka niinimetatud peamised geenid (Fernandez jt, 1992; Le
Roy jt, 1990; Naveau, 1986). RN– alleel (tabel) on dominantne, peamine geen,
mida on seostatud hämpširi tõuga (Estrade jt, 1993; Monin ja Sellier, 1985;
Sayre jt, 1963). RN– alleeli peamine mõju elusloomale on oluliselt suurem
glükogeenisisaldus glükolüütilistes lihastes võrreldes teiste tõugudega ja
hämpširi tõu RN– alleeli mittekandjatega. Selle tagajärjeks on liha madal lõplik
pH tase surmajärgselt.
Tabel. RN– alleeli esinemine
Genotüüp |
Fenotüüp |
rn+rn+ |
rn+rn+ |
Mittekandja, normaalne |
RN–rn+ |
RN– |
RN–kandja, suurem töötlemiskadu |
RN–RN– |
Madala pH, suurenenud glükogeeni- ja vähenenud
proteiinisisalduse, mida samuti põhjustab RN– alleel, kombinatsiooni tulemuseks
on RN– kandjate värske kui ka küpsetatud liha vähenenud veesidumisvõime (Lundström
jt, 1996). Siiski on RN– alleelil ka positiivne mõju lihakvaliteedile. RN–
alleelikandjate liha on sensoorsetes testides hinnatud palju õrnemaks, see on
palju intensiivsema maitse ja lõhnaga kui RN– alleeli mittekandjate liha (Jonsäll
jt, 2001; Lundström jt, 1996; Lundström jt, 1998).
Katses kasutatud 80 ristandemist ja -orikat (rootsi landrass / rootsi jorkšir x
hämpšir) kasvatati katsetingimustes Rootsi Põllumajandusteaduste Ülikooli
eksperimentaalfarmis. Katseperioodil kasvasid sead 28 kg-st kuni 108 kg-ni.
Nelikümmend looma kasvatati üles vastavalt KRAV määrustele mahedates tingimustes
ja teised 40 tavapärastes tingimustes. Mahedates tingimustes kasvatatud põrsad
võõrutati 8…9 nädala vanuselt, seevastu tavapäraselt peetavad loomad aga
viienädalaselt. Mahedalt kasvatatud sigu peeti välitingimustes ühes grupis 6000
m2 alal vastavalt KRAV standardile. Tavapäraselt peetavaid loomi hoiti sigalas
viies aedikus. Sööda proteiinisisaldus oli vastavalt KRAV määrusele 16,8%
võrreldes tavapärase 15%. Energiaanalüüsid näitasid, et mahe ja tavapärane sööt
sisaldas vastavalt 12,6 ja 12,0 MJ/kg. Loomad saadeti tapamajja 108 kg eluskaalu
juures. Sead transporditi (~30 minutit) tapamajja ja hoiti seal 2 tundi enne
uimastamist CO2-ga. Kvaliteediuuring hõlmas 69 lihakeha, 36 tavapäraselt ja 33
mahedalt kasvatatud siga. Nendest oli 35 orikad ja 34 emised.
Leiti, et mahedalt kasvatatud sigadel oli suurem päevane ööpäevane massi-iive
(829 g) kui tavapäraselt peetud sigadel (764 g). Mõlemate gruppide
söödaväärindus oli ligi 3,0. Tavapäraselt kasvatatud sigadel oli 2,2% suurem
lihakeha tailihasisaldus kui mahedalt kasvatatud loomadel.
Seljalihase lõplikku pH taset mõjutas tootmissüsteemi ja RN genotüübi koosmõju.
Tavapäraselt kasvatatud RN– alleeli mittekandjate liha lõplik pH oli oluliselt
kõrgem (5,52) kui mahedalt kasvatatud mittekandjatel, kelle lõplik pH oli sama
(5,43) kui RN– alleelikandjate liha. Sarnane tendents, ehkki mitte
statistiliselt oluline (lõplik pH-tase oli tavapärastel kõrgem võrreldes
mittekandjate mahelihaga), mõõdeti homogeniseeritud lihas. Kokkuvõttes, alleeli
mittekandjate sigade homogeniseeritud liha oli kõrgema lõpliku pH tasemega kui
RN– alleelikandjate sigade liha.
Jääkglükogeeni sisaldus oli märgatavalt suurem RN– alleelikandjate lihas.
Tootmissüsteemil ja RN genotüübil polnud vastastikust mõju jääkglükogeeni
tasemele, kuid mahedalt kasvatatud RN– alleeli mittekandjatel sigadel leiti
veidi kõrgem glükogeeni kontsentratsioon kui tavapäraselt toodetud sigadel.
Mahedalt kasvatatud sigade värske liha veesidumisvõime oli väiksem kui
tavapärasel lihal. Tilkumiskao puhul leiti sarnane seos tootmissüsteemide ja RN
genotüübi vahel; mittekandjate mahedalt toodetud liha kaldus näitama halvemat
veesidumisvõimet kui kandjate liha, sõltumata tootmissüsteemist. RN– alleelil
üksi ei olnud olulist mõju värske liha veesidumisvõimele.
Üllatuslikult, kui vaadata tootmissüsteemi mõju küpsetamiskaole, olid tulemused
vastupidised sellele mida näitas tilkumiskadu, mahedalt kasvatatud loomade liha
näitas väiksemat keedukadu kui tavaline liha. Kuid RN genotüübi mõju oli
selline, nagu eeldati: RN– alleelikandjatelt saadud liha küpsetuskadu oli suurem
kui alleeli mittekandjatel.
Mahedalt kasvatatud loomade liha toorproteiini tase oli kõrgem kui tavapäraselt
kasvatatud loomadel. Mida raskemad loomad tapeti, seda suurem oli nende liha
toorproteiinisisaldus. Kuna maheliha veesisaldus oli väiksem, siis selle liha
vee ja proteiinisisalduse suhe oli väiksem kui tavapäraselt kasvatatud loomadel.
Tuhasisaldus oli oluliselt suurem mahedalt toodetud sigade lihas. RN– kandjate
lihal oli väiksem toorproteiinisisaldus, suurem vee- ja tuhasisaldus ning
tõusnud vee ja proteiini suhe võrreldes mittekandjate lihaga. Mahedalt toodetud
sigade tailihas oli madalam lihasesisese rasva tase kui tavapäraselt toodetud
loomade lihas ning RN genotüübil polnud sellele tunnusele mingit mõju.
Enamus uurimusi on näidanud, et väljas peetavatel sigadel on väiksem massi-iive
kui tavapäraselt sisetingimustes kasvatatud sigadel (Danielsen jt, 2000; Enfält
jt, 1998; Sather jt, 1997). Brid jt, (1998) aga erinevusi ei täheldanud.
Mahesigade sööda mõnevõrra suurem energiasisaldus võib selgitada mahedalt peetud
sigade paremat massi-iivet võrreldes tavapäraselt kasvatatud loomadega.
Mahedalt kasvatatud sigadel oli väiksem tailiha osakaal ja rasvasemad lihakehad
kui tavapäraselt peetud loomadel. See ühtib varasema uurimusega (van der Wal jt,
1993), kus vabalt peetavatel sigadel leiti väiksem tailiha osakaal ja paksem
seljapekk ning ka Brid jt (1998) leidsid, et väljas kasvatatavatel sigadel on
paksem seljapekk. Kuid sagedamini on täheldatud, et tailiha osakaal vabalt
peetavate sigade lihakehas on suurem (Enfält jt, 1997; Sather jt, 1997) ja pekk
õhem (Warriss jt, 1983), see peegeldab suuremat energiavajadust, et säilitada
kehatemperatuuri ja aktiivsemat liikumist. Sööda energiasisaldus arvestati
vastavalt mahestandarditele ning kombi- natsioonis katseperioodi küllaltki pehme
kliimaga võib selgitada mahedalt toodetud sigade rasvasemaid lihakehasid
refereeritavas uurimuses. Üllatav oli siiski, et mahedalt toodetud loomade
lihasesisese rasva hulk oli väiksem kui tavapäraselt toodetud sigadel.
Mahe tootmissüsteem on mitmel puhul alandanud liha tehnoloogilist kvaliteeti,
kuna mahedalt kasvatatud RN– mittekandjate liha oli madalama lõpliku pH
tasemega, kõrgema tilkumiskaoga ja kõrgema lõikejõu väärtusega kui tavapärasel
viisil peetud mittekandjatel. Mittekandjate maheliha lõplik pH ja tilkumiskadu
näitasid RN– alleelikandjatega sarnaseid omadusi, kusjuures lõikejõu väärtus oli
tunduvalt kõrgem kui kandjate lihal.
Sigade suurenenud füüsiline koormus läbi spontaanse aktiivsuse, nagu väljas
pidamine koos pääsuga suurele maa-alale, võib viia lihaste metabolismi
ümberkujunemiseni, parandades ennem aeroobset kui anaeroobset ATP genereerimist
(Petersen jt, 1998). Üks sellised kohastumisi on glükogeeni säästlikum
kasutamine (Henckel jt, 2000; Petersen jt 2000; Petersen jt, 1997). On leitud,
et mõõdukas füüsiline aktiivsus kasvamise ajal suurendab lihase
glükogeenisisaldust tapaeelselt (Essén-Gustavsson jt, 1988) ning teised
uurimused soovitavad väljas kasvatatavate sigade seljalihase kõrgemat pH-d
tapmise ajal (Barton-Gade jt, 1989; Enfält jt, 1997). Hiljuti leiti, et väga
kõrge E-vitamiini tase söödas võib suurendada lihases glükogeeni ladestumist (Lauridsen
jt, 1999; Rosenvold jt, avaldamisel).
Mahedalt kasvatatud sigadel on suurem võimalus füüsiliseks aktiivsuseks, s.o
vabadus liikuda väljas suurel maa-alal. Söödaratsioon, mis on koostatud
vastavalt KRAV määrustele, sisaldab samuti veidi rohkem E-vitamiini kui
tavapärane sööt, mis põhjustab kõrgemat E-vitamiini taset mahedalt kasvatatud
emiste lihas võrreldes teiste loomadega (Högberg jt, 2002). Need faktorid võivad
esile kutsuda tapmise ajal kõrgema lihase glükogeenitaseme mahesigadel. Viimased
uurimused on näidanud, et kui glükogeenisisaldus lihases tapmise ajal peaks
langema alla 53 ģmol/g, mõjutab see oluliselt lõplikku pH taset (Henckel jt,
2002).
Tilkumiskao uurimisel (Claudia-Magnussen, 1999; Nilzén jt, 2001; Sather jt,
1997) leiti, et vaba- või mahepidamisel peetud sigade lihakehade puhul see
suurenes võrreldes tavapäraselt kasvatatud sigade lihakehadega. Nad väitsid, et
tootmissüsteem ei mõjuta lõplikku pH-d ning alanenud veesidumisvõimet selgitati
mõningaste muutustega väljas liikunud loomade lihastes ning metabolismi muutusi
kohe pärast surma. Ometi viitasid Satheri jt (1997) tulemused väljaspeetavate
loomade liha pH kiiremale langusele. Sarnases uurimuses, kus KRAV määruste järgi
uuriti söötade mõju, ei täheldatud tilkumiskadu sees peetavatel loomadel (Nilzén
jt, 1999). See toetab väidet, et tilkumiskao vähenemine on peamiselt iseloomulik
mahedalt kasvatatud loomade suurenenud füüsilise aktiivsuse korral. On fakt, et
sigade keskmine liikumisaktiivsus võib suurendada pikima seljalihase
tilkumiskadu, ilma et oleks erinevusi pH vahel võrreldes kontroll- grupiga (Enfält,
1993). Samuti on tähtis märkida, et ka paljud teised uurimused pole leidnud
erinevusi tootmissüsteemide vahel nii sealiha surmajärgse pH alanemise tasemes
ja ulatuses (Dufey, 1995) kui ka veesidumisvõimes (Dufey, 1995; van der Wal jt,
1993; Warriss jt, 1983).
Mahedalt toodetud liha alanenud veesidumisvõimet võrreldes tavapärasega võib
selgitada mitmeti. Oletatav kõrgem glükogeenisisaldus võib iseenesest
negatiivselt mõjutada veesidumisvõimet läbi võime siduda vett, mis vallandub
surmajärgse glükolüüsi käigus (Fernandez, 1991). See võib samuti, nagu eespool
mainitud, mõjutada lõplikku pH-d ja seeläbi ka liha veesiduvusnäitajaid. Ehkki
viimased uurimused on näidanud, et lõplik pH mõjutab väga vähesel määral liha
võimet vett säilitada (Schafer jt, 2002).
Tootmissüsteemide mõjul küpsetamiskaole oli tulemus vastupidine võrreldes
tilkumiskaoga; mahedalt kasvatatud loomade liha oli väiksema küpsetamiskaoga kui
tavapärane liha. Teises uurimuses sead, keda kasvatati mitme- kesistatud
keskkonnas, tootsid väiksema küpsetuskaoga liha võrreldes kontrollgrupiga (Beattie
jt, 2000). Võrreldes 40 sea liha küpsetuskadu (20 mahe ja 20 tavapärast) ei
leidnud Jonsäll jt (2002) olulist erinevust kahe tootmissüsteemi vahel. Samuti
ei leidnud Brid jt (1998) erinevust sees- ja väljaspeetavate sigade vahel pikima
seljalihase küpsetuskaol. Küpsetuskadu oli oluliselt suurem RN– alleelikandjate
lihal, mis ühtib ka paljude teiste uurimustega (Le Roy jt, 2000; Lundström jt,
1998).
Refereeritavas uurimuses leiti, et mahedalt toodetud RN– alleeli mittekandjate
liha oli madalama kvaliteediga kui tavapäraselt toodetud mittekandjate ja
kandjate liha. Mitmed uurimused näitasid vähem intensiivselt toodetud sigade
lihassilma kõrgemat lõikejõu väärtust, kas siis koos madala lihasesisese rasva
sisaldusega (Enfält jt, 1997; Sather jt, 1997) või ilma (van der Wal jt, 1993)
väljas peetud sigadel, kusjuures Brid jt (1998) ning Nilzén jt (2001) ei leidnud
sellist erinevust. Taani uurimuses, kus sigadel oli vaba juurdepääs ristiku/rohu
silole ja kas siis suurele või väikesele kogusele jõusöödale, leidis
hindamiskomisjon, et loomade, kes olid tarbinud vähem kontsentraate ja kelle
energiatarve oli 6…7% ulatuses kaetud siloga, liha oli vähem õrnem ja suurema
hammustamistakistusega kui teise gruppi kuuluvatel (Danielsen jt, 2000).
Mahedalt toodetud liha suuremat lõikejõu väärtust võrreldes tavapäraselt
toodetud lihaga on võimalik selgitada mitmel viisil. Esiteks võib maheliha
väiksem lihasesisese rasva hulk olla suurema lõikejõu väärtuse põhju- seks.
Ehkki lihasesisene rasv ei korreleeru lõikejõuga ning RN– alleeli mittekandjate
mahesigade tailiha lihasesisene rasv polnud madalam kui teistel uuritud lihadel.
Teiseks, madalam massi-iive võib põhjustada ekstensiivsemalt kasvatatavate
loomade lihases aeglasemat proteiini muundumist. Selle üle on vaieldud, kas
selline aeglane proteiini muundumine võib põhjustada vintskemat liha (Wood jt,
1992). Ehkki selles uurimuses oli mahedalt kasvatatud loomadel veidi kõrgem
massi-iive kui tavapäraselt kasvatatud loomadel. Kolmandaks, kui aeglasem
surmajärgne proteolüütiline õrnemaks muutumine (pehmenemine) aeglasema proteiini
muundumise taseme tõttu pole suurenenud lõikejõu põhjuseks, võivad omada
tähtsust lihasesisese kollageeni erinevused. Kollageen võib kohaneda
funktsionaalsete vajadustega, nagu füüsiline aktiivsus ning aktiivsemate sigade
pikimas seljalihases tekib kalduvus kuumusekindla kollageeni hulga suurenemiseks
(Petersen jt, 1997). Iga üksik või nende faktorite kombinatsioon võib mängida
rolli maheliha rn+rn+ lõikejõu suuremisel. Miks siiski ei täheldatud RN–
kandjate lihal tootmissüsteemi mõju. Varasemad uurimused on näidanud, et RN–
alleelikandjatel on õrnem liha koos madalama maksimaalse lõikejõu väärtusega kui
mittekandjate liha (Lundström jt, 1996). RN– kandjate liha on sagedamini
hinnatud väljaõppinud hindajate poolt kui palju õrnemat ja mahlasemat ning ka
palju intensiivsema lihamaitsega kui mittekandjate liha (Jonsäll jt, 2000;
Jonsäll jt, 2001). Väga kõrge glükogeeni tasemega liha näib olevat palju
robustsem kui normaalne liha; selle kvaliteet on vähem mõjutatud teistest
lihakvaliteeti mõjutatavatest faktoritest. Näib, et kõrge glükogeeni tase ise
maskeerib mingil viisil negatiivseid mõjusid. Siiski, RN– kandjate liha madalam
maksimaalne lõikejõu väärtus ei kattu Le Roy jt (2000) tulemustega ja liha
kõrget glükogeeni taset tuleks edaspidi uurida.
Ükskõik, mis on mahedalt toodetud mittekandjate liha suurema lõikejõu põhjuseks,
näib, et praktiliselt pole kahel tootmissüsteemil erinevust ei sensoorse õrnuse
ega tarbijate eelistuste puhul (Jonsäll jt, 2000).
Mõlemad, nii tootmissüsteem ja RN genotüüp mõjutavad palju liha keemilist
koostist. Kõrgem toorproteiini ning madalam vee ja proteiini suhe näib olevat
liha muutumatu iseloomustaja sigadel, keda kasvatatakse palju ekstensiivsemalt (Dworschįk
jt, 1995; Enfält jt, 1997). RN genotüüp ei mõjuta lihasesisese rasva sisaldust
ning RN– kandjate liha on madalama toorproteiini sisaldusega, kõrgema vee- ja
tuhasisaldusega ning suurenenud vee ja proteiini suhtega kui mittekandjate liha.
Tänu mahedalt kasvatatud loomade sööda kõrgemale energiasisaldusele ja
madalamale tailiha osakaalule oli selle liha lihasesisese rasva hulk väiksem kui
tavapäraselt kasvatatud loomadel. Mõnes uurimuses on väljas kasvatatud sigade
liha madalamat lihasesisese rasva hulka selgitatud väljaskasvatatud loomade
suurema energiakuluga (Enfält jt, 1997; Sather jt, 1997) ning teistes töödes ei
leitud erinevat lihasesisese rasva hulka tootmissüsteemide vahel (Dworschįk jt,
1995; van der Wal jt, 1993). Antud töös võis suurem toorproteiini sisaldus
mahedalt toodetud söödas (16,8 vs 15,0%) viia lihasesisese rasva sisalduse
alanemiseni (Essén-Gustavsson jt, 1994) hoolimata mahesigade rasvasematest
lihakehadest. Siiski teine uurimus näitas, et aminohapete lisandite puudus
mahesöödas võib põhjustada lihasesisese rasva taseme tõusu (Sundrum jt, 2000).
Väga raske on isoleerida selliste faktorite nagu liikumine ja sööt mõjusid
lihasesisele rasvale. Siiski tulemused näitasid, kuidas kaks hästidefineeritud
tootmissüsteemi võivad mõjutada liha kvaliteedinäitajaid.
Mahedalt toodetud loomade liha oluliselt suuremat tuhasisaldust on raske
selgitada, kuna alternatiivselt toodetud liha tuhasisalduse andmeid on
kirjanduses harva esitatud. Dworschįk jt (1995) leidsid looduslähedaselt peetud
sigadel suurema tsingisisalduse seljalihases, kaela lõpuosas ja maksas ning
suurema vase- ja rauasisalduse kaela lõpuosas ja maksas võrreldes
kontrollgrupiga. Nad järeldasid, et proteiinide metallisidumisvõime võib olla
nende loomade lihastes kõrgem. Teised uurimused ei leidnud mõju tuhasisaldusele
väljaspeetavatel sigadel (Dufey, 1995; Enfält jt, 1997). Suurenenud
tuhasisalduse teine selgitus võiks olla suurem rauasisaldus suurema
pigmendisisalduse ja lihassilma kapillariseerumise tõttu liikuvatel (mahe-)
loomadel. Ehkki ei leitud erinevust punases värvuses, mis iseloomustab
pigmendisisaldust, kahe tootmissüsteemi vahel. Linden jt (2001) näitasid, mõõtes
mahedalt kasvatud loomade neerude kaadmiumisisaldust, et väljas kasvatatavad
sead võivad oma kehasse (neerud) ladestada mineraale, sest nad tuhnivad. See
võib põhjustada liha kõrgemat tuhasisaldust.
Brid jt (1998) ja Warriss jt (1983) leidsid veidi tumedama lihavärvuse
väljaskasvatamise tulemusena. Dufey (1995) ja van der Wal jt (1993) ei leidnud
tootmissüsteemi mõju liha värvusele ning Barton-Gade ja Blaabjerg (1989) ning
Sather jt (1997) leidsid veidi heledama või vähem punase sealiha vabapidamisel
olevatel sigadel võrreldes tavapäraselt kasvatatud loomadega. RN– kandjate
värske liha oli veidi punasem ja kollakam kui mittekandjatel, mis vastab Le Roy
jt (2000) tulemustele. Ehkki mõju heledusele ei leitud. RN– alleelikandjatel on
tavaliselt heledam liha (Le Roy jt, 2000; Lundström jt, 1996).
Jonsäll jt (2002) leidsid, et mahedalt kasvatatud loomade seljalihas oli vähem
mahlakam. RN– alleelikandjate liha proteiinisisaldus on negatiivselt seotud
mahlakusega (r=-0,68; P=0,001). Mahelihal on samuti suurem struktuursus kui
tavapäraselt toodetud lihal ning see sensoorne tunnus oli positiivselt seotud
proteiinisisaldusega (r=0,64; P=0,001). Teisalt ei mõjuta tootmissüsteem
riknenud lõhna, poorsust, hapukat maitset, riknenud maitset või õrnust (Jonsäll
jt, 2002). Tarbijate eelistuste test ei näidanud olulist vahet mahedalt ja
tavapäraselt toodetud lihal. Rootsi tarbijad eelistavad RN– kandjate liha
võrreldes mittekandjatega (Jonsäll jt, 2002).
Leiti, et rasvasisaldus ja rasvhapete koostis varieerub oluliselt mahe- ja
tavapärases söödas. Tavapärases söödas on suurem rasvasisaldus (5,3 vs 3,4) ja
küllastunud, mono- ja polümitteküllastunud rasvhapete kõrgem tase.
Kokkuvõttes võib öelda, et alternatiivsüsteemiga toodetud sealiha oli rahuldava
lihakeha ja liha kvaliteediga, kuid probleeme võib tekkida tehnoloogilise
kvaliteediga, peamiselt alanenud veesidumisvõime ja suurenenud lõikejõu tõttu.
Selline mõju leiti peamiselt RN–alleeli mittekandjate lihal, s.o lihal, millel
on madal või normaalne glükogeeni tase tapmise ajal. Oluline on märkida, et
negatiivne mõju tehnoloogilisele lihakvaliteedile võib olla vähese tähtsusega
söömiskvaliteedile.
Refereerinud Alo Tänavots
|