| |
Eestimaa seakasvatus 2002. aastal
Ph D Matti Piirsalu, Tiia Reede
Põllumajandusministeeriumi loomakasvatusbüroo
Seakasvatus on jätkuvalt Eestis piimatootmise kõrval tähtsuselt teine
loomakasvatusharu. Sealiha osatähtsus kogu lihatootmisest moodustab rohkem kui
50%. Sealiha hinna languse mõjul on sealihatootjate möödunud aasta tulu 2001. a
võrreldes oluliselt vähenenud ning talunikel napib investeerimiseks raha.
Eesti-taolisele väikeriigile, kel on avatud majandus, tekitab probleeme ka
sealiha hindade kiire muutumine maailmaturul. Need muutused kandusid üle
siseturule ka 2002. aastal.
Eestil pole võimalik maailmaturu kõikumistest põhjustatud hinna langust
leevendada, kuna reservatsioonideta vabakaubanduslepingud Maailma
Kaubandusorganisatsiooni (WTO) ja Euroopa Liiduga ei lase meil siseturu
kaitsmiseks rakendada mitte mingeid kaitsemeetmeid.
Sealihatoodang ning hinnad
Viimase kaheteistkümne aasta jooksul on sealiha tootmine vähenenud 2,5 korda.
1995. a tõusis toodetud sealihakogus hüppeliselt 35 400 tonnini ning langes kahe
järgneva aasta jooksul kiiresti allapoole (joonis 1). 2001. a oli jälle
tõusuaasta, mil sealihatootmine kasvas 33 600 tonnini, mis teeb 9,8%-lise kasvu
võrreldes 2000. aastaga. 2002. a toodeti esmaste prognooside kohaselt isegi
rohkem sealiha.
Sealiha kokkuostuhindade langusest hoolimata on suurenenud Eestis sigade arv
ning kokkuostetavad sealiha kogused. Eesti Statistikaameti (ESA) andmetel
suurenes 2002. aasta I kvartalis sealiha tootmine ja kokkuostetav lihakogus –
kui 2001. a I kvartalis osteti kokku 3599 tonni sealiha, siis aasta pärast samal
ajal oli kogus suurenenud 5047 tonnini (66 900 siga, 123,7 mln krooni
väärtuses). Neljanda kvartalini osteti liha juba 6046 tonni (78 500 siga, 132,3
mln kr). Kokku osteti 2002. aastal 21 851 tonni sealiha, see on 24,6% rohkem kui
2001. a (16 478 tonni).
Sealiha keskmine kokkuostuhind hakkas tõusma 2000. aastal ja saavutas oma lae
2001. aasta kolmandas kvartalis (26.80 kr/kg). 2002. aasta I kvartalis oli
kokkuostuhind aga 24.50 kr/kg. Võrreldes 2001. aasta I kvartaliga on sealiha
kokkuostuhind vähenenud 4,6% (25.90 kr/kg). IV kvartalis oli hind aga langenud
juba 20.90 kr/kg, seega 19,3%.
Sealiha kokkuostuhind detsembris oli 19.86 kr/kg. Eelmise aasta sama perioodi
hinnatasemega (25.90 kr/kg) võrreldes oli 2002. aasta detsembris hind 23,3%
madalam. Sellisele järsule langusele peaks järgnema mõningane hinna
stabiliseerumine eeloleval perioodil.
Tabel 1. Sealiha kokkuostuhinnad Eestis (töötlejate keskm, kr/kg ilma
käibemaksuta)
Sea elusmass |
Dets2001 |
Nov2002 |
Dets2002 |
Sealiha |
25.90 |
21.47 |
19.86 |
55…70 kg |
25.83 |
21.48 |
19.89 |
70…85 kg* |
26.84 |
22.34 |
20.53 |
85…105 kg |
25.78 |
20.63 |
19.54 |
Üle105 kg |
14.81 |
14.11 |
14.11 |
* Hinnad tailiha 53…55% sisalduse korral
Maamajandus, Toiduinfo Lihainfo
Eesti ühe suurema sealihatootja esindaja ütleb aga, et hoopis suuremat
tähelepanu peaks talunikud pöörama efektiivsusele. Euroopa seakasvatajatega ei
suuda me tõepoolest konkureerida, sest seal ollakse efektiivsemad. Nende
tasemele jõudmiseks tuleb eestlastel veel palju tööd teha. Samade probleemidega
on kimpus ka Läti ja Leedu seakasvatajad.
Sigade arv
Sigade arv ning elussigade eksport-import aastatel 1990…2002 on toodud joonisel
2.
Eestis tervikuna vähenes sigade arv 1990. aastast (1,08 mln) kuni 2002. aasta
(345 400) lõpuni 68,5% ehk 3,2 korda. Seakasvatuse madalseis oli 1999. a, mil
Eesti Statistikaameti andmetel oli meil ainult 285 700 siga. Sigade arvu järsk
suurenemine algas 2001. aasta algul, sest lihadefitsiit ja selle kõrgenenud
hinnad motiveerisid tootjaid seakasvatust hoogustama. Vaatamata Eesti-sisese
sealiha kokkuostuhinna langusele 4…5 krooni võrra eelmisel aastal, on sigade arv
pisut suurenenud võrreldes 2001. aastaga. Vabakaubanduslepingu tõttu ei ole
Lätil alust kehtestada Eestile sigade ja sealiha müügipiiranguid ning
sellepärast eksporditi 99% ulatuses sigu Lätti (67 200 elussiga, 48% rohkem kui
2001. aastal), väiksem osa läks Leetu.
ESA andmetel on 2002. aasta jooksul sündinud põrsaid 19,4% rohkem kui 2001. a,
vastavalt 656 800 ja 529 500.
Välisturg
Sealihatootmist mõjutavad ka ekspordivõimalused ja hinnad. Kõrgemad
ekspordihinnad (keskm 25.60 kr/kg) võrreldes kokkuostuhindadega (keskm 22 kr/kg)
soodustavad sealiha väljavedu Eestist. Sarnaselt elussigade ekspordiga on
samasugune seis ka sealiha osas, kus 79,5% eksporditakse Lätti, ülejäänud osa
ehk 19% viiakse Leetu. Ekspordi kogused (sealiha kaubakood 0203) on kasvanud
alates taasiseseisvumisest alates, sealiha eksport oli mullu suurim – 6600 t
(joonis 3).
Sealiha ekspordihind oli 10 kuu keskmisena 25.64 kr/kg ning see on aasta
algusega võrreldes mõõdukalt alanenud (I kv – 26.62 kr/kg), kuid sügiskuudel
püsinud muutumatuna. Sealiha eksporditi Lätti hinnaga 24.70 kr/kg (I kv – 26.17
kr/kv). Elussigu on Lätti müüdud keskmise eluskaalu hinnaga 16.33 kr/kg,
kusjuures I kv – 17.32 kr/kg (Maamajandus, Toiduinfo).
Ekspordigeograafia on muutunud
Põllumajandussaaduste ostu-müüki on taasiseseisvumisperioodil oluliselt
mõjutanud kaubavahetuse geograafia muutumine. Kui 1994. a oli tähtsaim ekspordi
sihtmaa Venemaa, kuhu suundus 45% toodangust (väärtuselises arvestuses), siis
2001. aastaks olid peamised ekspordipartnerid Läti ja Leedu. Venemaa osatähtsus
oli vaid 0,2%. Venemaaga kaubavahetuse vähenemise taga on olnud selle riigi
diskrimineeriv väliskaubanduspoliitika Eesti suhtes. Alates 1994. a rakendab
Venemaa Eesti suhtes kahekordseid tollitariife. Sellised reeglid põhjustasid
Eestis ka liha- ja lihasaaduste ekspordi peatumise, mille tõttu mõned
lihatööstused pankrotistusid.
Euroopa Liit on eraldanud Eesti päritolu (sea)lihale kvoodid ekspordiks ELi
soodustariifiga. Eesti lihatööstused pole seda võimalust kasutanud, kuna
suurematel lihatööstustel puuduvad eksporttapamaja litsentsid.
Toidukauba, sh sealiha importimisel Eestisse oli EL juba 1994. a
juhtpositsioonil. Praeguseks on EL ette näinud mingis osas ekspordisubsiidiumite
peatamise liha osas, kuid impordihinnad on siiski tunduvalt madalamad kui Eesti
sealiha kokkuostuhinnad.
Hindu enam mõjutavatest riikidest odavnes sealiha 2002. a detsembris Taanis 2,4%
ja Saksamaal 2,3%. Soomes ja Rootsis püsis see novembrikuu hinnatasemel.
Keskmine impordihind püsis 19 kr/kg juures ning stabiilsed olid hinnad ka
Taanist ja Soomest pärit sealihal (vastavalt 20.26 kr/kg ja 15.68 kr/kg, osakaal
impordis 25,3% ja 32,8% (allikad: Maamajandus, Toiduinfo Lihainfo).
Keskmised impordihinnad on võrreldes 2001. aasta sama perioodiga langenud 4
krooni (18%).
Liha ja lihasaaduste, sh sealiha väliskaubandusbilanss on negatiivne alates
1995. aastast. 2002. aastal toodi sealiha Eestisse sisse 4700 tonni võrra rohkem
kui välja viidi.
Sisetarbimine ja isevarustatus
Sealiha tarbitakse teiste lihaliikidega võrreldes kõige rohkem. Tarbimine
inimese kohta aastas kasvab väikestele tagasilöökidele vaatamata pidevalt ning
aastast 1999 on jäänud stabiilseks (joonis 4). Sealiha tootmine ja tarbimine
sõltub ka sellest, milliseks kujunevad elanikkonna sissetulekud. Kui 1990. a oli
Eestis lihatarbimine inimese kohta 78 kg aastas, millest sealiha tarbimise
osatähtsus moodustas 61,5%, siis viimastel aastatel on sealiha osakaal kogu liha
tarbimises 45…50% ringis.
Sealiha tarbimine langes 1990. aasta keskmiselt, 46 kg tasemelt ühe elaniku
kohta 20 kg-le 1993. aastal. Alates 1994 aastast on sealiha tarbimine kasvanud.
1999. a ulatus see 30 kilogrammile elaniku kohta aastas ning on jäänud paaril
viimasel aastal peaaegu samaks. Eesti näitajad on olnud väga muutlikud ja
hüppelised, Euroopa Liidus on viimase üheksa aasta jooksul olnud sealiha
tarbimine võrdlemisi stabiilne, mis lihtsustab prognooside tegemist. Sellest
järeldub, et Eestis peame sealiha tarbimise prognoosimisel lähima 5…10 aasta
jaoks arvestama, et ka meil ei toimu lähitulevikus mingit imelist hüpet sealiha
tarbimise tõusu suunas.
Seoses tootmise langusega on kahanenud ka Eesti sealihaturu võime kindlustada
kodumaist tarbijat kohaliku toodanguga. Alates 1994. aastast ei kata Eestimaa
sealihatoodang enam sisetarbe vajadusi ning viimased 8 aastat me tarbime sealiha
rohkem, kui suudame ise toota (joonis 5). Eestis on võimalik toota kõike
lihaliike rohkem, kui siseturg vajab, kuid millal selline tase lihatootmises
saavutatakse, sõltub suuresti maailmaturu situatsioonist.
Lähimaks 6…8 aastaks on seatud sealihatootmises eesmärk – ühtlustada
sisetarbimise ja Eesti sealihatoodangu tasemed.
Tõuaretus
Tõuaretusinspektsiooni hinnangul on sigade tõuparandus saavutanud hea taseme.
Enamus kasvatatavatest nuumsigadest on ristandsead, mille tulemusena on sealiha
kvaliteet viimaste aastatega paranenud. Eesti Tõusigade Aretusühistu järgib
nuumpõrsaste tootmiseks ristandaretusprogrammi “Marmorliha”, kasutades landrassi,
jorkširi, pjeträäni ja hämpširi tõugu sigu.
Kui veel 1995. aastal oli nuumsigade rümpade tailihasisaldus 50,1%, siis
praeguseks on tailiha osatähtsus tõusnud 56%-le. Enamus nuumsigade rümpadest
kuulus kvaliteediklassi E ja U. ESA andmetel on searümba keskmine mass 76 kg.
Tootjad
Lihatootmise seisukohalt olid 2001. ja 2002. aastal edukamad sea- ja
linnukasvatajad. Maad kasutati seda tüüpi ettevõtetes väga vähe, keskmiselt 31,5
ha (2000. a 17,1 ha) ettevõtte kohta. Ostusööt moodustas söödakulust keskmiselt
98,2%.
Võrreldes muud tüüpi tootmisega olid sea- ja linnukasvatusettevõtted
kogutoodangu poolest suurimad.
Põhiline hulk sigu toodetakse suuremates ettevõtetes. ESA andmetel oli meil
2001. aasta lõpul ettevõtetes 82,8% ning taludes ja perefarmides 17,2% sigadest.
Sigade arv suurenes peamiselt suurfarmide arvel. Prognoosi kohaselt jäävad
konkurentsis püsima seakasvatused, kus on vähemalt 1000 siga.
Sigade jaotumine maakonniti
31. detsembri 2002. a seisuga jaotus sigade arv, 345 400, maakonniti erinevalt.
Suur osa sigu on Viljandimaa tootmisettevõtetes/majapidamistes (89,6 tuh) –
24,5%. Järgmised suured seakarjad asuvad Lääne-Viru (15,2%), Rapla (8,3%), Järva
(8,2%), Jõgeva (8,5%), Tartu (6,8%) ja Harju (6,3%) maakonnas.
Joonis 1. Lihatoodang Eestis, sh sealiha
Joonis 2. Sigade arv, elussigade eksport-import Eestis.
Allikas: ESA, *- esialgsed andmed
Joonis 3. Sealiha eksport-import Eestis 1993…2002 (kaubakood 0203 sealiha).
Allikas: PM Kaubandusbüroo, ESA andmete alusel; * – esialgsed andmed
Joonis 4. Sealiha tarbimine ühe elaniku kohta aastas Euroopa Liidus-15 ja
Eestis.
Allikas: PM, kaubandusbüroo ja EL prognoos “Prospects for Agricultural Markets
2001-2008/ July 2001
Joonis 5. Sealiha sisetarbimine ja isevarustatus
Allikas: PM kaubandusbüroo, * – esialgsed andmed
|