| |
Taimsed söödalisandid
Taimeekstraktidel baseeruvad söödalisandid omavad nii antibakteriaalset
toimet kui ka kiirendavad kasvu.
Läbi on see aeg, kui ainus võimalus lisada maitsetaimi singile või
maitseaineid vorstile oli lihakombinaadis. Ekstrakte taimedest võib juba praegu
leida sigade söötadest. Nende kasutamine võib tulevikus suureneda, kui
sealiha tootjad ja söödakompaniid annavad järgi survele keelustada
subterapeutilised antibiootikumid sigade ratsioonis.
Seaduseandjad heidutavad toodangu tarnijaid väitega, et botaanilistel
lisaainetel võib olla otsene meditsiiniline toime. Üldiselt aitab ekstraktide
lisamine sigade ratsiooni tõsta söödaväärindust ja kiirendada kasvu. Siiski
on olulisi tõendeid, et paljud neist omavad võimet tegutseda soovimatute
bakterite vastu. See on näha juuresoleval tabelil, kus on valik levinuimatest
maitsetaimedest ja -ainetest, sõltuvalt omadustest, mis on iseloomulikud nende
ekstraheerimissaadustele (tavaliselt niinimetatud essentsõlid). Nimekirjas
esitatud enamik taimeekstraktidest viitab seedetegevust soodustavale mõjule.
Samuti on suurem osa neist liigitatud kui antibakteriaalsed.
Erinevad taimed võivad sisaldada samu toimeaineid. Ühendit, mida tuntakse kui
linalol, võib näiteks leida sellistes taimedes nagu koriander, tüümian,
basiilik ja salvei. Taimes sisalduva aine hulk erineb aga suurel määral, ehkki
ekstrakti kontsentratsioon sõltub siiski meetodist, millega see toodeti.
Viimased uurimused on toonud esile uusi andmeid essentsõlide antibakteriaalse mõju
kohta. Teadlased avastasid, et igal taimel on oma kindel spetsiifiline
antibakteriaalne spekter (astmik), paljuski samal viisil nagu farmatseutiliselt
eraldatud antibiootikumid toimivad organismidele, mille vastu nad on efektiivsed
ja nende tapmiseks on vaja minimaalset kontsentratsiooni.
Tabel. Levinumad maitsetaimed
Taim
|
Kasutatud osa
|
Tõstab isu
|
Soodus- tab
seedi-
mist
|
Vähen-
dab kõhu-
lahtisust
|
Leeven- dab põle-
tikke
|
Soodus- tab
piima-
eritust
|
Toni- seeriv
|
Anti- septiline
|
Anti- oksüda-
tiivne
|
Anti- bakteri-
aalne
|
Aniis
|
Vili
|
|
+
|
|
|
+
|
|
|
|
|
Basiilik
|
Leht
|
|
+
|
|
|
|
|
|
+
|
+
|
Loorber
|
Leht
|
+
|
+
|
|
|
|
|
+
|
|
+
|
Takjas
|
Juur
|
|
+
|
|
+
|
|
|
|
|
+
|
Cayenne
|
Vili
|
+
|
+
|
+
|
+
|
|
+
|
+
|
+
|
+
|
Kardemon
|
Seeme
|
+
|
+
|
|
|
|
|
|
|
|
Seller
|
Vili+leht
|
+
|
+
|
|
|
|
|
|
|
|
Kummel
|
Leht
|
|
+
|
|
+
|
|
|
+
|
|
|
Kaneel
|
Koor
|
+
|
+
|
|
|
|
|
+
|
+
|
+
|
Nelgipuu
|
Nelk
|
+
|
+
|
|
|
|
|
+
|
+
|
|
Koriander
|
Leht+seeme
|
|
+
|
|
|
|
|
|
+
|
+
|
Köömen
|
Seeme
|
|
+
|
|
|
+
|
|
|
+
|
|
Apteegitill
|
Seeme
|
|
+
|
|
+
|
|
|
|
|
+
|
Põld-lambalääts
|
Seeme
|
+
|
|
|
+
|
|
|
|
|
|
Küüslauk
|
Sibul
|
|
+
|
|
|
|
|
+
|
+
|
+
|
Ingver
|
Risoom
|
|
+
|
|
+
|
|
+
|
|
+
|
+
|
en-en
|
Juur
|
|
+
|
|
|
|
+
|
|
|
|
Mädarõigas
|
Juur
|
+
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magusjuur
|
Leht+vars
|
+
|
|
|
+
|
|
|
|
|
+
|
Sinep
|
Seeme
|
|
+
|
|
|
|
|
+
|
|
+
|
Muskaatpähkel
|
Seeme
|
|
+
|
+
|
|
|
|
|
|
|
Oregano
|
Leht
|
+
|
+
|
+
|
|
|
|
+
|
+
|
+
|
Petersell
|
Leht
|
|
+
|
|
+
|
|
|
+
|
|
|
Paprika
|
Vili
|
+
|
+
|
|
|
|
|
|
|
+
|
Piparmünt
|
Leht
|
+
|
+
|
+
|
|
|
|
+
|
+
|
+
|
Rosmariin
|
Leht
|
|
+
|
|
|
|
|
+
|
+
|
+
|
Salvei
|
Leht
|
|
+
|
|
|
|
|
+
|
+
|
+
|
Tüümian
|
Terve taim
|
+
|
+
|
|
|
|
|
+
|
+
|
+
|
Austraalia teadlased kirjeldasid 52 taimeõli ja ekstrakti, mis on
antimikroobse toimega. Ainult kuus essentsõli ei takistanud mingil määral
bakterite elutegevust ka isegi kõrgel kontsentratsioonil. Lisaks üldistele
andmetele demonstreeris töö taimede väga erinevat mõju spetsiifiliste
organismide elutegevusele. Näiteks kõik 32 ekstrakti takistasid E. coli
kultuuri arengut. Mõned olid võimelised tegema seda kontsentratsiooni juures
alla 2 osa 1000 kohta, teised mõjusid aga ainult siis, kui kasutati 10 korda
kangemat lahust.
Selliseid tulemusi on saadud ka Euroopas taimede uurimistel. veitsis
kasutatavate söödalisandite firma Pancosma koos Prantsuse ja Belgia ülikooli
mikrobioloogidega leidis erinevate taimeõli ekstraktide mõju selge erinevuse.
Teadlased kontrollisid iga essentsõli miinimumkontsentratsiooni, mis võiks
takistada kindlate toidu patogeenide arengut. Nende uurimistulemustest selgus,
et oregano ja kaneel omasid suurt mõju gramnegatiivsetele koliformidele, aga
kirbikul (paremini tuntud cayenne piprana) on enam mõju klostriidide vastu.
Refereerinud Alo Tänavots
Pig International 30, nr. 4, 2000
|