| |
Küüslauk
Ajakirjas “Pig International”, august 1999. a.
Sigade haistmismeel on umbes 400 korda tundlikum kui inimesel. Sellest
hoolimata peavad põrsad küüslaugu iseloomulikku lõhna meeldivaks. Nii väidavad
briti söödatootjad-uurijad. Küüslauk tõstab prestarterisse lisatuna sööda
väärtust ja loomade söögiisu. Briti söödatootjatel on käsil katsed, mille
käigus esimese etapina lisatakse prestarterisse küüslaugujahu, kasvavate
sigade ratsiooni punaseid köögivilju ja kolmanda etapina samuti punaseid köögivilju,
ainult väiksemas koguses. Lisaainete vahetamise üheks põhjuseks on, et
sigadele meeldib vaheldus. Samamaitselise sööda andmisel oleks tulemus
kesisem. Kuid see on majanduslik küsimus. Küüslauguga rikastatud sööt
maksab vähem. Kummatigi näitavad põrsad üles meeletut huvi küüslaugumaitselise
toidu vastu.
Ainukeseks ebameeldivuseks on hoones pidevalt tuntav küüslaugulõhn. Kuid seda
kompenseerib fakt, et kärbseid on märgatavalt vähem. Küüslaugumugulates
olev alliin muutub purustamisel ensümaatiliselt allitsiiniks. Uriiniga väljutatuna
peletab allitsiin sõnnikust täiskasvanud kärbsed ja takistab kärbsevastsete
arengut ja kasvu.
Küüslauk pole ainult maitselisand. Ta omab antibakteriaalset ja immuunsüsteemi
tugevdavat toimet. Uurimisel on söödad, millesse on lisatud peale küüslaugu
probiootikuid, samuti piimhappebakterikultuuri. Eesmärgiks on lämmatada
kahjulikud mikroobid juba eos, et tagada seale hea tervis ja kiire kasv.
Vaatamata tugevale iseloomulikule aroomile, ei põhjusta küüslaugu söötmine
muutusi sealiha lõhna ja maitse osas. Taani söödateadlased lisasid küüslaugujahu
emisesöödale 20 grammi päevas. Lihal ja pekil pärast tapmist tehtud
kontrollimisel muutusi ei tuvastatud.
Refereeris Monika Vaidla
|